Meseria de sudor este una dintre cele mai căutate pe piață.
     Tinerii nu se prea înghesuie să o învețe, iar dintre cei maturi au mai ramas puțini în branșă, deși este o meserie “inteligentă, curată, cool”, după cum declara dr. ing. DORIN DEHELEAN, director al Asociației de Sudură din Romania și membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România.
     Executarea lucrărilor de sudură implică realizarea operațiilor de lipire a pieselor metalice prin procesul de arc electric, iar acest lucru presupune folosirea echipamentului de protecție cu ocazia fiecărei lucrari, după cum prevede legislația muncii. Îndatoririle unui sudor sunt: pregăteste suprafețele de sudat, le nivelează, fixează și tratează metalele de sudat, reglează și fixează echipamentul de sudură, verifică rezistența sudurii, asamblează și presează piesele de sudat, taie materialele metalice cu oxigen, plasmă sau laser (manual sau cu mașini de tăiat).
     El folosește echipament de sudură, prese, unelte de mână (roboți), tuburi de oxigen sau alte gaze și propriile mâini. Sudorul este unul dintre cei mai pricepuți și importanți meșteri din construcții sau din mediul industrial. El execută operații de asamblare nedemontabila a două sau a mai multe piese metalice, prin incălzire locală și presiune, cu folosirea unui material de adaos asemănător cu metalul pieselor ce trebuie îmbinate.

     Există urmatoarele categorii de sudori:

-sudor;
-brazor;
-sudor manual cu flacără de gaze;
-sudor manual cu arc electric;
-sudor cu arc electric acoperit sub strat de flux;
-operator tăiere;
-sudor cu arc electric cu electrod fuzibil în mediu de gaz protector;
-sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector.

     Pentru a deveni sudor ai nevoie să urmezi un curs de calificare în meserie, dacă ai absolvit învățământul obligatoriu de 10 clase. O poți face la Școala de Meserii EUROTRAINING (www.scoalaeurotraining.ro) cu sedii în Timișoara, Arad, Oradea, Baia Mare și Satu Mare, care organizează cursuri de (re) calificare în peste 20 de meserii dintre cele mai căutate, înca din 2006. Diplomele eliberate sunt recunoscute atât în țară cât și la nivel european, astfel încât poți adăuga câteva sute de euro la salariu dacă te gândești să lucrezi în altă țară. Te poți înscrie online și la fel poți urmari și partea teoretică a cursului (o treime din durata acestuia). Restul de doua treimi, partea practică, se desfășoară în spații special amenajate.
     Taxa pentru curs o poți achita în rate, daca iți e mai ușor. Odată devenit sudor va trebui sa fii foarte serios la locul de muncă. Responsabilitatea și capacitatea de autocontrol sunt foarte importante pentru o persoană ce lucrează într-un mediu care implică destule riscuri. Mai ai nevoie de un bun spirit de observație, de multă îndemânare și de rabdare. În același timp, va trebui să ai și o viteză mare de reacție, atunci cand meseria iți va cere asta. Va trebui să utilizezi cât mai sigur echipamentul, să îl intreții cât mai bine. In urma calificării, vei învăța să citești și să folosești documente scrise în limbajul de specialitate, să folosești corect materia prima și elementele pe care urmează să le sudezi și să identifici metodele de sudură potrivite cu nivelul de calitate solicitat. Vei face parte dintr-o echipa resposabilă cu asamblarea de utilaje și cu efectuarea construcțiilor metalice. Vei avea de identificat SDV-urile (scule, dispozitive și verificatoare) și echipamentele de sudare corecte în funcție de aparatul de sudură care ți-a fost repartizat și de tipul de sudură pe care trebuie să-l realizezi.
     Salariul unui sudor începator este de cel puțin 1700 lei net/luna iar cel al unuia cu experiență urcă la 3000 de lei net/luna. În București, salariul mediu al unui sudor este de 3600 lei net, iar media pe țară este de 2700 lei net, la care se adaugă transport, cazare și indemnizație de masă. În străinatate, de exemplu în Slovacia, salariul urca la 5000 de lei net. In Germania, de exemplu în Hamburg, sudorii sunt atrași cu salarii de 2200-2600 euro/ luna , în Italia 1500-2300 euro /luna.

 

 

Pin It