De vorba cu Flaviu Frigura - formatorul cursului nostru de electrician

      Inca din 2006 scoala noastra organizeaza cu regularitate cursul de Electrician Exploatare Medie si Joasa Tensiune. Incepand cu anul 2015 sesiunile de practica se deruleaza in parteneriat cu Universitatea Politehnica - Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica. Pentru a afla mai multe detalii despre acest curs am cerut sprijinul formatorului nostru.

In continuare regasiti raspunsurile lui Flaviu Frigura, cadru universitar si formator in cadrul scolii noastre.

  1.       Flaviu, de cat timp esti cadru universitar? Care sunt disciplinele predate de tine la Universitate?

      Sunt cadru didactic la U.P.T. incepand din 1998 (de la absolvire) si am parcurs toate gradele didactice, de la preparator-doctorand pana la Conferentiar Universitar Dr. ing. in prezent. In cadrul Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica am predat disciplinele de Aparate si Echipamente Electrice, Materiale Electrice, Masurarea Marimilor Electrice si Neelectrice, Fiabilitatea Instalatiilor Electrice, Automatizari si Protectii in Sisteme Electroenergetice.

  1.       Esti in echipa scolii inca din 2014...cum te descurci? De ce ai acceptat sa vii sa predai si la scoala noastra?

      Am venit in urma unei propuneri facute de catre dl. Conf.dr.ing. Adrian Pana (actualul director al Departamentului de Electroenergetica), fostul formator de specialitate fiind un colaborator al dumnealui. Am acceptat din mai multe motive, in primul rand datorita pasiunii de a lucra cu oamenii avand diferite nivele de pregatire, considerand ca pot ajuta, din postura de cadru didactic universitar, inclusiv acest tip de beneficiari ai unei formari profesionale din domeniu, atat ca si expertiza, cat si punand la dispozitie o baza materiala performanta, apartinand U.P.T. Este o activitate placuta, orientata spre practica, diferita de cursurile pline de formule si demonstratii matematice pe care le sustin la U.P.T.

  1.       Care a fost cea mai mare provocare intalnita de cand esti formator la Eurotraining?

      Ca si cadru didactic universitar a trebuit sa ma focalizez mai mult pe aspectele practice, interesante si utile pentru cursanti, adaptandu-mi corespunzator stilul de lucru si de evaluare. Este o provocare permanenta…

  1.       Tu reusesti sa cunosti toti cursantii nostri... Care sunt povestile lor? Cine sunt ei?

      Fiecare dintre cursanti are, in mod evident, povestea lui, precum si motivatia lui pentru care a optat sa urmeze acest curs. Am initiat un dialog direct si deschis cu fiecare dintre ei, pentru a le cunoaste nivelul de pregatire, motivatia si disponibilitatea. Am Intalnit tineri absolventi de liceu sau scoli profesionale, care doreau sa Invete o meserie, dar si oameni trecuti de a doua tinerete, care doreau sa se recalifice. Cursantii nostri au diferite grade de pregatire (inclusiv multi absolventi de studii superioare, sau studenti), aproape toti, indiferent de calificarea profesionala lucrand In diverse companii din zona, In domeniu sau In sectoare conexe.

  1.       Povesteste-ne despre colaborarea cu Universitatea Politehnica. Cum decurg activitatile practice acolo?

      Prin amabilitatea conducerii U.P.T. si a Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica, am Incheiat un acord de parteneriat care vizeaza In primul rand participarea la activitatile practice, dar si promovarea reciproca a ofertelor educationale. Ca si exemple pot aminti faptul ca, In cursul anului 2015 doi dintre cursanti s-au Inscris si la Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica (ciclul de Licenta si cel de Master), respectiv cel putin 4 studenti s-au Inscris la cursul de Electricieni. Activitatile practice sunt foarte atractive pentru cursanti, acestia fiind extrem de pasionati si implicati.

  1.       Ajuta-ne cu cateva sfaturi pentru viitorii cursanti ai acestui program de formare.

      Nu pot decat sa Ii invit pe toti potentialii cursanti sa aiba Incredere In capacitatile lor si sa faca primul pas catre o meserie de viitor, care este apreciata atat In tara, cat si In strainatate, pe o piata a muncii care solicita asemenea specialisti Intr-un numar mare. Consider ca este o oportunitate excelenta pentru formarea lor,  beneficiind atat de expertiza mea si a Scolii Eurotraining, dar si de dotarile si facilitatile U.P.T.